SDE

Старець Микита радить дякувати за страждання Богові…

№4 (143), квітень 2012 _ о.Тарас РИСЕЙ
Друк E-mail
Ілюстрація
Старець
Старець Микита вже багато років подвизався в одному із валаамських скитів. Протягом дня він безперервно молився, а їв одні лиш овочі та фрукти. Але це зовсім не відбирало у нього сил. Святець завжди був енергійним, усміхненим, сповнений миром та благодаттю. Часто у його келію стукали учні, шукаючи тих чи інших порад та духовних настанов. Отець Микита ніколи нікого від себе не відганяв. Кожному він намагався подарувати хоч би шматочок Неба. Коли його питали, що робити, аби досягти Божого Царства, він загадково посміхався і відповідав: «Та це ж не складно! Просто треба навчитися завжди і за все дякувати Богові: як у добробуті, так і у невдачах! Особливо ж ревними у благодаренні ми маємо бути тоді, коли нам випадає спасенна нагода нести на свою Голгофу хрест». Якось відразу після закінчення Літургії монахи почали неквапом виходити із храму. Надворі, хоч і була весна, та все ж моросив осінній дощик. Якийсь чернець подивився на хмари, скривився і незадоволено випалив: «Ох! Як жаль, що така препогана погода! Знову не зможу піти працювати на городі! Тьху!». За кілька секунд після промовленого на порозі монастирського храму з'явився старець Микита. Його уста ще ворушились від безнастанної молитви. Простягнувши свою старечу долоню вперед, щоб зловити побільше крапель, він блаженно посміхнувся, перехрестився, а тоді тихенько сказав: «Слава тобі, Господи, за рясний дощик! Ото радість усім селянам – земля знову буде ситою!».

Хвороби... Біль... Нудьга... Невдачі... Бідність... Ось далеко не весь список того всього, що ми – прості грішні люди на землі – називаємо одним всього словом: ХРЕСТ...

І тільки-но він торкається наших рамен, ми відразу починаємо з ним боротися – брикатися, неначе молоде жереб'я, яке господар вперше вирішив осідлати-загнуздати... Спочатку нам здається, що ми самі можемо впоратися зі своїми проблемами, а тому на весь світ заявляємо: «Нам нікого не потрібно!». Робимося агресивними на всіх і на все...

Коли ж, як гадаємо, наші страждання тривають занадто довго (за принципом – «біда сама не ходить»), ми, ще трохи володіючи зарядом оптимізму, торочимо одну і ту ж фразу: «Нічого, буває по-різному! Інколи довга чорна полоса в житті виявляється нічим іншим, як злітною смугою!». Однак у цьому голосі вже не так багато попередньої самовпевненості. Згодом закрадається в'їдливий сумнів: «А що, коли вже ніколи-ніколи не буде так добре, як колись?».

І чомусь аж після цих слів приходить помисел: «Остання надія на Бога!». Ми хутенько, ніби з останніх сил, біжимо у наші (такі численні) храми, світимо свічки і, стоячи перед Голгофою Христа, не молимося - ні, а ставимо Розп'ятому свої запитання-докори: «Чому я? За що? Навіщо?». А Він мовчить, усе уже сказавши, і тільки тиша промовля Його ж слова:

«Коли хтось хоче йти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за мною». Амінь.

banner

Про часопис
"З любов’ю у світ" – єпархіальний молодіжний часопис – заснований у грудні 1999 року Божого. Часопис є щомісячним виданням, тираж якого складає 7000 примірників. За час існування часопису його редакторами були: о. Василь ПОТОЧНЯК та о. Василь ГОЙ. «З любов’ю у світ» - це часопис, який твориться молоддю для молоді. Автори часопису у своїх матеріалах розкривають теми духовного життя, стосунків у родині та виховання дітей. Історична рубрика знайомить читача з глибинами життя нашого народу. Щомісяця до редакції надходять питання на різноманітні теми. Ґрунтовні відповіді на ці запитання читачі дізнаються у черговому номері часопису.

Редактор:
о. Олег КЕКОШ

Адреса:
вул. Шевченка, 29/1
м. Дрогобич, Львівська обл.
82100 Україна

Тел.: +380324450110
Ел. пошта:
lubysvit@sde.org.ua

^ Догори